vineri, 28 septembrie 2012

Call for papers - Conferinţa "Politică şi antipolitică sub comunism"


Invitaţie


Dictaturile comuniste au fost justificate ideologic prin marxism-leninism. Politica  - arta de a conduce societatea – a fost legitimată în comunism prin promisiunea eliminării exploatării omului de către om, pentru a construi o societate egalitaristă şi prosperă. Faţă de modelul teoretic asumat oficial realitatea istorică a fost radical diferită. Dar felul concret în care s-a realizat exercitarea puterii în regimurile comuniste este un subiect departe de a fi epuizat prin cercetările actuale.  
Intenţia partidelor comuniste de a politiza integral societăţile în care activau a trezit reacţii diverse: de acceptare, de respingere făţişă ori de refuz al participării. Graniţele dintre aceste tipuri de atitudini nu sunt foarte clar delimitate, în timpul regimurilor comuniste existând diferenţe notabile între diverse perioade.   
Toate acestea sunt fenomene istorice cunoscute în liniile lor generale, iar Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului încearcă să le aprofundeze în cadrul conferinţei: 

Politică şi antipolitică sub comunism

Evenimentul va avea loc în 22-23 noiembrie 2012 la sediul INST din Bucureşti, str. Arh. Grigore Cerchez nr.16, Sector 1, Bucureşti.
         
           Conferinţa este deschisă cercetătorilor, universitarilor, doctoranzilor şi tuturor celor care pot aduce o contribuţie originală la tema simpozionului.  

Înscrierile se depun la secretariatul Institutului, prin e-mail la inst.academia@gmail.com sau prin fax la numărul 021/230.76.82 până în 3 noiembrie a.c. Vă rugăm să trimiteţi, împreună cu titlul comunicării, un scurt rezumat al acesteia (maxim 250 cuvinte) şi un CV al autorului(-lor). Rezultatele procesului de selecţie a candidaţilor vor fi anunţate pe 10 noiembrie a.c.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu